Geboorteplan

Het moment is eindelijk daar waar natuurlijk iedereen op zit te wachten. Om dit moment zo goed mogelijk doorgesproken te hebben, maken wij gebruik van een geboorteplan wat jij zelf maakt. Een geboorteplan is eigenlijk een lijstje met jullie wensen. Denk bijvoorbeeld aan de locatie waar je wilt bevallen, wie wil je daarbij hebben, wil je mogelijk in een bad bevallen of wil je een fotograaf bij je bevalling? Voor ons is alles mogelijk en vooral ook bespreekbaar. Wij plannen hier altijd ruimte voor in tijdens de zwangerschap om dit met elkaar te bespreken en te kijken waar jullie wensen liggen. Een geboorteplan kan zo ruim zijn als jij maar wilt, wij hebben een vragenlijst voor je gemaakt die als leidraad kan dienen.

Wanneer vinden wij het fijn als je ons belt?

Wij zijn natuurlijk 24/7 te bereiken op het nummer 035-5414559. Dit nummer staat altijd doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige en zij zal je dus ook direct te woord staan. Wij vinden het fijn als jullie bellen bij:

 • Twijfel of ongerustheid!!
 • Het breken van je vliezen, bloedverlies of als je weeën krijgt voor de 37 weken.
 • Jullie je 1ste kindje krijgen: als je een uur lang weeën hebt om de 3-4 min en die 1 minuut aanhouden.
 • Jullie je 2e/3e/4e kindje krijgen: als je weeën hebt om de 5 minuten en die steeds krachtiger worden en ongeveer 1 minuut aan houden.
 • Het breken van je vliezen en het hoofdje is NIET ingedaald.
 • Het breken van je vliezen overdag. Als je vliezen in de nacht breken, dan mag je ons de volgende ochtend bellen.
 • Het breken van de vliezen en de kleur van het vruchtwater is bruin/groen.
 • Bij helderrood bloedverlies ter hoeveelheid van een menstruatie of meer.

Op het moment dat je ons belt, zullen we bij jullie thuis langs komen om de situatie te beoordelen en samen een plan te maken. Dit plan wijzigt zich per situatie.

"Ontzettend fijn begeleid tijdens mijn eerste zwangerschap door de dames van het geboortecentrum. Door de drie vaste gezichten bouw je echt een vertrouwensband op en voel je je geen nummertje. Halverwege de zwangerschap werd ik medisch, ondanks dat de controles in het ziekenhuis werden gedaan bleef er toch warm contact vanuit het geboortecentrum en toen ik terug mocht werd ik met open armen ontvangen. Uiteindelijk een droom van een thuisbevalling gehad en wij kijken met heel veel blijdschap terug op deze hele periode!"

Waar wil je bevallen?

Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over waar je zou willen bevallen. Wil je thuis bevallen of in een ziekenhuis? En als je in een ziekenhuis wilt bevallen, welk ziekenhuis heeft dan je voorkeur?

Kraampakket

Als je thuis wilt bevallen, zorg dan dat je op tijd een kraampakket in huis hebt. Dat is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.

Kraampakket aanvragen via je zorgverzekering
Het kraampakket wordt niet door je basisverzekering gedekt, maar bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op. Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap tijdig is aangemeld, doe dit bij voorkeur voor de 5e maand van je zwangerschap. Dit is ook nodig voor de kraamzorg.

Kraampakket kopen
Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Of koop er één bij een apotheek, drogist of op het internet.

Bevaltas

Waar je ook wilt bevallen, zet altijd vanaf 34 weken een bevaltas klaar. In deze tas zitten jullie spullen die nodig zijn tijdens de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kleding voor jezelf en voor de baby
 • Toiletspullen
 • Eventuele medicijnen
 • Zwangerschapskaart
 • Omslagdoek voor het autostoeltje
 • Eten en drinken
 • Camera
 • Telefoon & oplader
 • Portemonnee met je pinpas, een identiteitsbewijs en eventueel je zorgpas
 • Eventueel snacks
 • Spullen voor je partner: portemonnee met pinpas en identiteitsbewijs, toiletartikelen, extra kleding, telefoon en oplader, sleutels

Zet ook het autostoeltje klaar voor de terugweg.

Kraamzorg

Ook is het nodig om kraamzorg te regelen die ons ondersteunt tijdens de bevalling en die jullie ook zullen helpen de eerste 8 dagen na je bevalling. Je kunt daarvoor gewoon bij ons terecht. Kraamzorg wordt vergoed door je verzekering, maar soms moet je wel een eigen bijdrage betalen. Vraag dit goed na bij je verzekering. Geadviseerd wordt kraamzorg te regelen tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap. Je hoeft kraamzorg uiteraard niet bij ons af te nemen, je bent vrij om te kiezen wie je wilt. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties met allemaal hun eigen werkwijze en de keuze ligt uiteindelijk bij jullie zelf.

"Ontzettend bedankt voor alle goede zorgen. Ik heb mijn zwangerschap als erg fijn ervaren en dat is mede dankzij jullie, ook mijn bevalling ondanks dat hij ingeleid was kijk ik goed op terug en ook dat is te danken aan jullie, door het goede advies wat jullie gaven."
Scroll naar boven