Jolien, Stephan en Liv

Jolien en Stephan zijn de trotse ouders van dochtertje Liv. Lees verder hoe ze haar zwangerschap en kraamtijd hebben beleefd, hoe het nu gaat en welke tips ze voor toekomstige ouders hebben.

“Vanaf het eerste moment na een snelle thuisbevalling konden we onze dochter al niet meer weg denken uit ons leven.”

In deze rubriek delen wij ervaringen van ouders en hun pasgeboren wondertjes. Deze maand Jolien en Stephan, die dochtertje Liv kregen.

Zwanger! En toen…?

Blijdschap, trots en een gelukzalig gevoel. Ons eigen gezinnetje in de maak. Straks niet meer met zijn tweeën maar met z’n drieën avonturen beleven. Mijn vriend als papa, die gedachte maakte mij blij. Eerst nog even ons geheimpje, maar straks opa’s, oma’s, oom en tante, familie en vrienden blij maken met ons mini-mensje in de maak. Maar ook spannend, wat moeten we regelen, hoe bereiden we ons voor en waarop eigenlijk precies?

Hoe is je zwangerschap verlopen?

Van mijn zwangerschap heb ik vooral genoten, weinig klachten en zo’n bijzonder gevoel. Vanaf het moment dat ik de baby (geslacht was een verrassing) voelde vond ik het vooral gezellig. Voor de controlemomenten, met name de 20 wekenecho had ik wel wat gezonde spanning, maar eenmaal op de bank voor echo of het hartje luisteren dacht ik, wat bijzonder is dit toch.

Wat vond je van de kraamweek?

Overweldigend en genieten. Vanaf het eerste moment na een snelle thuisbevalling konden we onze dochter al niet meer weg denken uit ons leven. Ze hoort er meteen helemaal bij.
We hadden een super fijne kraamhulp (Jolanda) waar we letterlijk mee konden lachen en huilen. Want ook tranen hoorde erbij, van blijdschap maar ook van onzekerheid, vermoeidheid, hormonen of door het gemis van die ene persoon.
Onze dochter was niet heel groot dus we hebben wel wat moeten stoeien met de borstvoeding in combinatie met bijvoeden van kunstvoeding door middel van fingerfeeden. Dit was achteraf best intensief, misschien iets teveel als we erop terugkijken.
Eerste week, veel eerste keren waardoor elke nieuwe dag nog mooier is dan de vorige.

Bevalt jullie nieuwe titel als vader en moeder?

Zeker weten. Het geeft een gevoel van trots en geluk. Goeie dagen afgewisseld met soms dagen van zoeken en vooral veel leren. Onze dochter leren leren kennen, maar ook elkaar in een nieuwe rol.

Welke tips wil je nog meegeven aan toekomstige ouders?

Geniet zeker want de tijd gaat snel. Er gebeurt veel in een korte tijd en soms wordt je even geleefd, probeer bij je gevoel te blijven en daarop te vertrouwen. En als het lukt op tijd inzien als het even niet gaat. Het is geweldig en bijzonder, maar ook zwaar. Al die emoties mogen er zijn. Dat moest ik leren.
Extra veel te slapen in je verlof als dat lukt 😉
Deelnemen aan de Centering is echt leuk.
Bel de meiden van het Geboortecentrum als er wat is. Ze roepen het vaak genoeg!
Yoga bij Sandra van Yoga Mission in Vathorst heeft mij echt geholpen voor, tijdens en na de bevalling. En ik ben zeker geen zweverig yoga type. Zelfs mijn vriend vond de vrijblijvende partnerles leuk en nuttig.

Scroll naar boven