Zwangerschapscontroles

Nederland is wat verloskunde betreft bijzonder in de wereld. In Nederland melden alle zwangere vrouwen zich bij de verloskundige. Zij maakt onderscheid tussen zwangeren met een verhoogd risico op complicaties en zwangeren zonder verhoogd risico op complicaties. Dit geldt zowel voor de zwangerschap als voor de bevalling. Alle vrouwen zonder verhoogd risico blijven bij de verloskundige onder controle en bevallen ook onder haar supervisie, vrouwen met een verhoogd risico worden door de verloskundige verwezen naar de gynaecoloog. Er kunnen zich op elk moment in de zwangerschap, tijdens de bevalling, of in het kraambed situaties voordoen waarbij de verloskundige overlegt met de gynaecoloog of de zorg aan hem of haar overdraagt. Bij een verhoogd risico kun je denken aan een te hoge bloeddruk, een verminderde groei van de baby, of een bevalling die te lang duurt. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer 8 tot 10 keer op het spreekuur komen. Tijdens deze controles kijken we hoe het met jou en de baby gaat.

De eerste zwangerschapscontrole, 30-45 min.

Tijdens deze controle zullen we een uitgebreide anamnese afnemen. We zullen je vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, de gezondheid van je familie. Het is verstandig om na te gaan of er in je familie erfelijke ziekten voorkomen. We gaan naar aanleiding van je eerste dag van je laatste menstruatie berekenen wanneer de uitgerekende datum is. Verder gaan we je voorlichten over het maken van een termijnecho of een combinatietest. Ook regelen we de kraamzorg en gaan we een bloedonderzoek voor je aanvragen. In het bloed worden je bloedgroep en rhesus-C en -D factor, ijzer- en suikergehalte bepaald en kijken we of je antistoffen hebt tegen bepaalde ziektes (rode hond, lues, HIV en hepatitis B-besmettelijke geelzucht).

Standaard maken we een echo bij 10 en 36 weken zwangerschapsduur. Verder worden er alleen echo’s op indicatie gemaakt.

Vervolgcontroles, 15 min.

De controles die we bij elk bezoek doen zijn :

Meten van de bloeddruk;
Controleren van de groei van de baby;
Luisteren naar het hartje van de baby vanaf 12 weken zwangerschapsduur.
Vragen beantwoorden
De controles zullen in toenemende frequentie plaatsvinden (zie het zorgplan voor in je boekje). Partners, familie en vrienden zijn welkom tijdens het spreekuur. Houd er rekening mee dat het spreekuur soms uitloopt door een spoedgeval. Plan dus geen afspraken vlak na je controle.vHet is niet de bedoeling, maar we nemen voor iedereen de tijd die nodig is, ook voor jou! Tijdens de spreekuren zul je ons allemaal leren kennen. De dienstdoende verloskundige zal je bevalling begeleiden.

De eerste echo

Niet alle echo’s worden vergoed door de verzekering. Standaard krijg je in je zwangerschap 2 echo’s: de termijnecho (tussen 10-12 wk) en de liggingsecho (36 weken).

Maar wil je bij je eerste afspraak ook een echo, dan kan dat zeker! Wij willen je graag de mogelijkheid geven voor het eerste visuele contact met je kindje. Omdat deze echo(‘s) niet worden vergoed, vragen wij €40,- per echo.

TIP:

Schrijf eventuele vragen op. Het komt vaak voor dat de zwangere de vragen die zij wilde stellen op het spreekuur niet meer weet.