Wat is een miskraam?

Je spreekt van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week spontaan eindigt. Een miskraam wordt ook wel een spontane abortus genoemd. Ongeveer 10 % van de zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Verloop miskraam

Een miskraam kondigt zich meestal aan door bloedverlies in combinatie met buikpijn. De buikpijn voelt als (hevige) menstruatiekrampen. Meestal zie je dat de pijn en het bloedverlies in de loop van de tijd wat toenemen, een aantal uren hevig zijn en dan weer afnemen. Je kunt ook stolsels of de vrucht (compleet of in delen) verliezen. Het vruchtje hoeft niet altijd herkenbaar te zijn. Wanneer de pijn en het bloedverlies in hevigheid zijn afgenomen, kun je tot een paar weken na de miskraam wat bloedverlies houden.

Oorzaken

Meestal is er niet een duidelijke oorzaak te vinden voor een miskraam. Waarschijnlijk is er sprake van een aanlegstoornis van de vrucht. Je kunt een miskraam niet voorkomen. Als je 2 of meer miskramen mee hebt meegemaakt, kun je onderzoek laten doen naar een eventuele oorzaak. De verloskundige kan je hier over informeren.

Wat moet je doen bij bloedverlies?

Bloedverlies komt af en toe voor in het begin van de zwangerschap. In de helft van de gevallen is er niets aan de hand. Als je bloedverlies hebt in je zwangerschap, neem dan altijd contact op met je verloskundige. Zij zal met je bespreken wat het beste is om te doen. Soms kan een echo duidelijkheid geven.

Bel je ons bij

Hevig bloedverlies, meer dan bij een menstruatie.
Temperatuur van 38 graden of meer.
Hevige pijn.
Bloedverlies langer dan 2 weken.
Ongerustheid.

Behandeling
Afwachten

Vaak stoot je lichaam het vruchtje zelf af, meestal binnen een week nadat de miskraam gezien is met de echo, maar het kan ook wat langer duren. In overleg met je verloskundige kan je bespreken hoe lang je wilt afwachten. Het voordeel van afwachten is dat je geen medische ingreep hoeft te laten doen en je lichaam zelf het werk doet.
Medicamenteuze behandeling

Als het vruchtje niet vanzelf komt kun je het met behulp van een medicijn dat je via de gynaecoloog krijgt, alsnog geboren laten worden.

Curettage

Dit is een medische behandeling in het ziekenhuis waarbij de baarmoeder schoongemaakt wordt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose.

Pijnstilling

Soms kan de pijn hevig zijn. Meestal duurt dit niet heel lang en neemt de pijn vanzelf in hevigheid af. Voor pijnstilling mag je paracetamol innemen. Maximaal 6 tabletten van 500 mg. Bij te veel pijn, ondanks paracetamol, kun je altijd contact opnemen met je verloskundige.

Wat daarna?

Na een miskraam kan het zijn dat je even een moeilijke tijd hebt. Verdriet, schuldgevoel, ongeloof, boosheid en gevoel van leegte zijn emoties die veel voorkomen na een miskraam. Het helpt om er met je partner, familie, vrienden en/of verloskundige over te praten. Iedereen verwerkt een miskraam op haar/zijn eigen manier. Als je problemen met de verwerking hebt of krijgt kun je altijd contact opnemen met je verloskundige.

Wanneer weer zwanger worden?

Er is geen regel voor wanneer je weer zwanger mag worden. Verstandig is om pas weer te gaan vrijen als het bloedverlies over is. Je menstruatie zal ongeveer 4-6 weken na de miskraam weer op gang komen. Er is geen medische reden om te wachten met zwanger worden. Het gaat er met name om of je er emotioneel weer aan toe bent. Heel begrijpelijk is dat als je weer zwanger bent geworden, je in het begin extra ongerust bent, bespreek dit met je verloskundige. Vergeet niet te beginnen met foliumzuur te gaan slikken als je weer zwanger wilt gaan worden.