Gehoortest

De gehoortest wordt bij voorkeur binnen 2 weken na de geboorte verricht. Het onderzoek wordt het liefst verricht als de baby slaapt. De baby krijgt in het oor een klein dopje waaruit een hoge piep komt, de weerkaatsing van het trommelvlies wordt hierbij gemeten. De uitslag krijg je direct. Soms is er teveel omgevingsgeluid en dan moet het onderzoek nogmaals worden uitgevoerd. 
In principe worden de hielprik en de gehoortest op dezelfde dag door dezelfde persoon uitgevoerd. De wijkverpleegkundige komt in de eerste week na de geboorte vanzelf langs.

Kijk op www.rivm.nl/gehoorscreening

Hielprik

De hielprik vindt plaats binnen 8 dagen na de geboorte. De informatie over dit onderzoek krijg je van ons, in de laatste maand van je zwangerschap, middels een folder. Bij dit onderzoek wordt er vanuit de hiel wat bloed afgenomen. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op 17 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Het onderzoek is belangrijk om op vroege leeftijd deze aandoeningen te kunnen opsporen. De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau voert de hielprik uit en zal vanzelf langskomen.

Voor meer informatie kan je kijken op: www.rivm.nl/hielprik