Leefadviezen

Foliumzuur en vitamine D

Uit onderzoek is gebleken dat door het gebruik van foliumzuur de kans op het krijgen van een kindje met hazenlip of een open ruggetje wordt gehalveerd. Foliumzuur speelt mogelijk een rol bij het voorkomen van een gehemeltespleet. Het is belangrijk om al voordat je zwanger bent te beginnen met het slikken van foliumzuur. Dit doe je in een dosering van 0,4 mg per dag. 

Om de kans op een open ruggetje zo klein mogelijk te maken wordt er geadviseerd om foliumzuur te slikken vanaf 4 weken voor, tot 8 weken na de bevruchting. Dit betekent in principe dat je foliumzuur begint te slikken vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt totdat je ongeveer 10 weken zwanger bent. Je kunt foliumzuur verkrijgen bij de drogist of apotheek. Meer informatie kan je hier lezen.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt veel nadelige effecten met zich mee. Buiten dat het niet goed is voor je eigen gezondheid, heeft het grote invloed op de ontwikkeling van jullie kind. Het meest bekende gevolg van roken is dat een kind van een rokende moeder gemiddeld lichter is. Dit komt omdat nicotine zorgt voor een vaatvernauwing, waardoor de doorbloeding in de placenta minder is. Roken verhoogt hierdoor het risico op vroeggeboorte en het overlijden van het kindje in de baarmoeder. 

De gezondheid van het kind na de geboorte wordt ook beïnvloed door roken tijdens de zwangerschap. Zo heeft een kind meer kans op wiegendood en luchtwegproblemen als zijn/haar moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt. Uit bovenstaande blijkt wel dat het heel belangrijk is om te stoppen met roken. Ook meeroken is niet gezond. Stop dus samen! Klik hier voor meer informatie.

Alcohol en drugs

Het is bekend dat het risico op aangeboren afwijkingen vergroot is bij het gebruik van veel alcohol. Tot een hoeveelheid van een glas alcohol per dag zullen er geen anatomische afwijkingen ontstaan, maar er bestaat wel een grotere kans dat een kind op latere leeftijd gedragsstoornissen of leerproblemen krijgt. Bij het gebruik van twee eenheden alcohol op een dag bestaat er een verhoogd risico op het ontstaan van afwijkingen of groeiachterstand. Het advies is om helemaal geen alcohol in de zwangerschap te gebruiken.
Van drugs is bekend dat ze aangeboren afwijkingen of afkickverschijnselen kunnen veroorzaken. Stoppen met het gebruik van alle drugs is daarom het enige veilige advies.

Zachte kazen

Zachte kazen, die van rauwe melk gemaakt zijn, kunnen een bacterie (Listeria) bevatten die schadelijk is voor de baby. Het advies is om alleen zachte kazen te eten die van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk gemaakt zijn. Veel (voorverpakte) kazen die je in de supermarkt koopt, kun je blijven eten in de zwangerschap.
Deze bacterie kan ook groeien op rauwe groentes, juist als je ze in de koelkast bewaart. Was alle groentes die je rauw eet goed, ook de voorverpakte groentes. Bewaar groentes die je rauw eet maximaal twee dagen in de koelkast.
Ook op rauwe vis (o.a. gerookte zalm, makreel) is deze bacterie aangetroffen. Vis mag je gewoon eten, als het maar gaar is.

Rauw vlees

In rauw vlees kan een parasiet (Toxoplasma gondii) zitten. Omdat een infectie met deze parasiet gevolgen kan  hebben voor een ongeboren baby, wordt geadviseerd om geen rauw vlees te eten in de zwangerschap. Dit houdt ook in dat je bijvoorbeeld geen filet américain of rosbief mag eten.

Kattenbak

In de ontlasting van (jonge) katten kan een parasiet (Toxoplasma gondii) zitten. Een infectie hiermee kan gevolgen hebben voor een ongeboren baby. Daarom is het advies om in de zwangerschap de kattenbak niet zelf schoon te maken of alleen met handschoenen aan. Ook adviseren wij om tijdens het werken in de tuin handschoenen te dragen.

Vitamine A

Wanneer je te veel vitamine A gebruikt, neemt het risico op een kindje met een open ruggetje toe. Vitamine A zit veel in lever en het advies is daarom om geen lever te eten in de zwangerschap en maximaal één boterham met leverworst per dag te eten. Gebruik alleen vitaminepreparaten die geschikt zijn voor zwangeren.

 Onderzoeken

Tijdens de zwangerschap is er een aantal onderzoeken mogelijk om te bepalen of het kindje een eventuele afwijking heeft. Het is belangrijk hier goed over na te denken, voordat je een test gaat doen. Wil je namelijk wel weten of het kindje een bepaalde afwijking heeft, en zo ja, wat doe je met zo’n uitslag?

De testen die mogelijk zijn: de combinatietest, de 20 weken echo en eventueel een vruchtwaterpunctie/vlokkentest. Deze laatste is alleen op indicatie mogelijk. Wil je hier alvast meer informatie over kijk dan op www.rivm.nl/zwangerschapsscreening.

Leefgewoonten

Het is belangrijk om al voordat je zwanger bent, goede leefgewoonten te hebben. Het is daarom belangrijk om goed op je voeding te letten. Gezond en gevarieerd eten is het sleutelwoord. Sporten is ook erg belangrijk. Als je zwanger bent is lichaamsbeweging ook belangrijk. Het is wel zo dat je het vaak iets rustiger aan moet gaan doen.