Kinderwensspreekuur

In de tijd dat verloskundigen nog vroedvrouwen werden genoemd, was je al een maand of 3 zwanger voordat je bij de vroedvrouw terecht kon. De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig kan je je verloskundige al bellen, zodra je weet dat je zwanger bent. Maar wij gaan zelfs nog een stapje verder! Bij ons kan je al vóór je zwangerschap terecht.

Veel problemen in de zwangerschap, en mogelijk later in het leven van een kind, vinden hun oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Juist in die vroege prenatale periode komen mensen nog niet bij ons op controle. 

Door middel van het kinderwens-spreekuur, ook wel preconceptiezorg genoemd, kunnen adviezen nu op tijd worden gegeven. Preconceptiezorg omvat het geheel aan maatregelen, die al voor de zwangerschap genomen kunnen worden met het oog op een gezonde zwangerschap en de gezondheid van het toekomstige kind en de ouders. Denk hierbij aan het bespreken van de menstruatiecyclus, voedingsadvies, foliumzuur, medicijngebruik, roken, erfelijke aandoeningen en ziekten bij de toekomstige ouders, hun familie en eerdere zwangerschappen. Op deze manier kunnen toekomstige ouders gedragsveranderingen in gang zetten, waardoor ze zo gezond mogelijk en goed voorgelicht aan de zwangerschap kunnen beginnen. Ook wordt er gesproken over testen die mogelijk zijn in de zwangerschap, om te bepalen of het kindje een bepaalde afwijking heeft. 
 

Door het creëren van een gezonde leefstijl zijn de (toekomstige) ouders een goed voorbeeld voor hun kind. Wij denken daarom dat je met het kinderwensspreekuur begint bij het echte begin!

Ben je geïnteresseerd in het kinderwensspreekuur, maak dan een afspraak in de praktijk. Dit kan eventueel ook in de avonduren. Het is wenselijk dat je partner hierbij aanwezig is, maar hoeft niet. Deze afspraak duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Wij vragen om de vragenlijst van www.zwangerwijzer.nl in te vullen en ongeveer een week van tevoren naar ons op te sturen. Deze wordt gebruikt als leidraad voor het kinderwensspreekuur.  

Vooralsnog vergoeden de zorgverzekeraars Nederland het kinderwensspreekuur niet. Wel zijn ze hierover druk in discussie. Daarom bieden wij het kinderwensspreekuur €90,- voor  aan. We adviseren om dit bedrag wel te declareren bij je zorgverzekering.