20 weken echo of Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

De 20 wekenecho kan worden gemaakt tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Bij deze echo is het mogelijk om de organen van de baby te beoordelen. Er wordt gekeken naar hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en ledematen. Verder wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater, de positie van de placenta en de groei van het kind. Meestal kan er naar het geslacht gekeken worden, maar dit is niet het doel van de echo. Bij een 20 weken echo worden grote afwijkingen aan de organen van de baby meestal opgespoord. Kleinere afwijkingen worden niet altijd gezien en bovendien zijn er ook ziektes die niet op een echo te zien zijn. Een goede uitslag van een echo is dus geen garantie op een gezond kind. De 20 wekenecho is niet bedoeld om downsyndroom op te sporen. Klik hier voor de folder van de KNOV over de 20 weken echo.

Wel of niet een 20 weken echo

Een 20 weken echo is, net zoals de combinatietest, een onderzoek waar je zelf voor kiest, het is dus geen verplicht onderzoek. Je moet ook bij deze echo van tevoren goed nadenken over een eventuele ongunstige uitslag.

Voordeel van de 20 weken echo

Meestal wordt er bij de echo een zich normaal ontwikkelend kind gezien, dit is geruststellend voor aanstaande ouders.
Er kunnen afwijkingen gezien waar je je al tijdens de zwangerschap al op kunt voorbereiden. Ook kan je soms rekening houden met de plaats waar de baby het beste geboren kan worden.

Nadeel van de 20 weken echo

Het is goed je te realiseren dat niet alle afwijkingen (kunnen) worden gezien op een echo en dat een echo ook onzekerheid met zich kan meebrengen. Een enkele keer zal er twijfel bestaan over kleine dingen die gezien worden en zal er een herhalingsecho afgesproken worden. Soms worden deze afwijkingen dan niet meer teruggezien of blijken niet ernstig te zijn. Heel soms wordt er een afwijking gezien die zo ernstig is, dat je de keuze krijgt om de zwangerschap af te breken. Dit is natuurlijk zeer belastend.

Kosten

De 20 weken echo wordt vergoed vanuit basisverzekering. Als er een vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig is, vallen ook deze kosten onder je zorgverzekering. Het kan toch zijn dat je de kosten van het vervolgonderzoek geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen, afhankelijk van de hoogte van je eigen risico en wat je hiervan al gebruikt hebt. Informeer bij je verzekeraar.

VC ’t Gooi

Kiezen jullie voor een 20 wkn echo, dan laten we deze maken in het Verloskundig Centrum ’t Gooi. Dit om  de kwaliteit te bewaken van deze medische echo. Het leuke is dat Marieke hier ook de 20 weken echo maakt en jullie dus bij je eigen verloskundige de echo kunt laten maken. Klik hier voor de website van VC ’t Gooi.