Hoe kondigt de bevalling zich aan?

In de weken voorafgaande aan de bevalling komt het steeds vaker voor dat de baarmoeder alvast “oefent”. Je hebt dan al wat weeën, alleen nog niet zo sterk dat ze voor ontsluiting zorgen. Deze voorweeën zorgen er wel voor dat de baarmoedermond zacht en week wordt. Ze zwakken weer af als je naar bed gaat of gaat douchen. De bevalling begint vaak met weeën (90%), en soms met het breken van de vliezen (10%).
Bel ons als je je eerste kindje krijgt bij: een uur lang weeën om de 3-4 minuten die ongeveer een minuut aanhouden. Als dit niet je eerste kindje is, maar je 2e/3e/4e enz. bel ons dan als je om de 5 minuten weeën hebt, die niet afzakken, maar juist sterker worden.

De vliezen kunnen breken als eerste teken van de bevalling. Als het hoofdje van de baby goed is ingedaald en het vruchtwater is helder (dus niet groen of bruin) en je hebt geen weeën, hoef je ons niet ’s nachts te bellen. Je belt ons dan in de ochtend (tussen 08:30 uur en 09:30 uur uur). Breken je vliezen overdag, willen we dat graag weten. Als het hoofdje niet is ingedaald (dit vertellen we je op het spreekuur), ga dan liggen en bel ons direct, ook ’s nachts!
Breken je vliezen en is het vruchtwater niet helder, maar groenig of bruin van kleur, bel ons dan direct! Dit kan namelijk betekenen dat jullie baby het benauwd heeft, of heeft gehad.
Met gebroken vliezen (en geen weeën) mag je niet in bad gaan zitten (douchen mag wel), mag je geen tampons meer gebruiken en mag je ook niet meer vrijen. Dit is om een eventuele infectie te voorkomen.
Wat bloed- en slijmverlies is normaal, hier hoef je ons niet voor te bellen. Als je bloedverlies hebt ter met de hoeveelheid van een menstruatie of meer, willen we dit wel van je weten.

Dus bellen bij:

  • Ongerustheid!!!
  • Bij het breken van de vliezen of als je weeen krijgt vóór 37 weken.
  • Bij jullie 1e kindje bel je als je een uur lang weeën hebt om de 3-4 min, die een minuut aanhouden.
  • Bij jullie 2e/3e/4e kindje bel je ons als je weeën hebt om de vijf minuten, die steeds sterker worden en ongeveer een minuut aanhouden.
  • Bij het breken van de vliezen als het hoofdje niet is ingedaald.
  • Breken je vliezen ’s nachts, bel dit dan ’s ochtends aan ons door.
  • Als je vliezen overdag breken.
  • Als je vliezen breken en het vruchtwater is groenig/bruinig van kleur.
  • Helderrood bloedverlies ter hoeveelheid van een menstruatie of meer.
Of je nu in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen, we komen altijd eerst bij jullie thuis kijken. We kunnen dan beoordelen of de bevalling echt is begonnen en hoe ver je precies bent.

Het tijdstip waarop de kraamzorg moet worden gewaarschuwd of wanneer jullie naar het ziekenhuis gaan, zullen wij tijdens de bevalling aangeven.

TIP:

Ook al wil je thuis bevallen, zorg er dan toch voor dat je ingeschreven staat èn een ponsplaatje hebt van het ziekenhuis. Er kan namelijk altijd wat gebeuren, waardoor je toch naar het ziekenhuis moet. Het scheelt werk voor het personeel van de verloskamers als je al een ponsplaatje hebt!